Bunkers en Boten
Twee unieke verhaallijnen verteld door vrijwilligers van twee musea.

Wandel op eigen gelegenheid door het Voorduin aan de hand van een wandelroute. Onderweg kunt u drie museum locaties bezoeken. U bezoekt het Atlantikwall-museum aan de Pier. hier wordt het verhaal van de Atlantikwall en de impact op de lokale bevolking verteld. Onderweg bezoekt u ook een origineel ingerichte bunker (625) zoals deze er in de oorlog uitzag. Hier ontdekt u hoe de Duitse militairen in de oorlog leefde. Ook heeft u toegang tot het Jan Lels museum gevestigd in een voormalige munitie bunker. Ontdek hier de geschiedenis van het reddingswezen; de gezonken schepen en de redders van weleer die met gevaar voor eigen leven zee op gingen. De vrijwilligers in beide musea kunnen boeiende verhalen vertellen over bunkers en boten, dit is een unieke ervaring. Naast de drie locaties die u kunt bezoeken wordt van de hand van de wandelroute kaart nog allerlei wetenswaardigheden over het gebied en haar geschiedenis opdoen. Deelnemers aan het Bunkers en Boten arrangement krijgen tevens een horeca korting bij restaurant Boulevard waar ze langs komen. Het Bunkers en Boten arrangement is op zaterdag 5 mei en vervolgens op zondag 3 juni en 8 juli. Meer data worden later bekend gemaakt. Boeken via de site www.atlantikwall-museum.nl

De sleepboot Vikingbank

"Op 18 maart aanstaande is het 50 jaar geleden, dat de sleepboot Vikingbank op de Zuiderpier van Hoek van Holland verging. Deze ramp lijkt op de stranding van de sleepboot Schelde. Zij strandde in 1925 op vrijwel dezelfde plaats.

Het stormde uit het noordwesten. Uit die richting ontstaan, ook vandaag de dag, rond de Maasmond en op de rede van Hoek van Holland loodzware omstandigheden. Golfhoogten van 6 meter en striemende kou maken veilig en professioneel werken aan boord tot een ware kunst. In het museum ziet u stille getuigen van zeelieden in doodsnood, heldendaden en kameraadschap. Schilderijen, logboeken, materiaal en uitleg van vrijwilligers brengen u heel dichtbij de ramp.